Tanuljon a tanulásról

A legtöbb Helen Doronos szülő és tanár igen aktívan igyekszik jobbá tenni a gyerekek életét a tanulás, tanítás segítségével. Amit nem feltétlenül kérdeznek meg, az az, hogy mi a legfontosabb készség, amit megtaníthatok a gyermekeimnek? Mi, a Helen Doron nyelviskolákban igen nagy hangsúlyt fektetünk az oktatás módjára. Azt szeretnénk elérni, hogy a gyerekek bátran fedezzék fel, fejezzék ki magukat, merjenek kíváncsiak lenni, és elmélyedni az őket körülvevő világban. Más szóval, tudják, mit jelent ’tanulni valamiről’.

A tudás és tapasztalat megszerzéséért folytatott örökös harcunk során talán a tanulásról való tanulás a legfontosabb készség. Azaz, minél több tanulási technikát és heurisztikát el kell tudnunk sajátítani annak érdekében, hogy nagy tudásra tehessünk szert. Bárki számára, akinek képzésében szerepet kapott a pszichológia, az ún. tanulási heurisztikák egészen biztos a tanterv részét képezték. Azonban még abban az esetben is, ha rendelkezünk a különféle tanulási módszerekhez kapcsolódó elméleti tudással, időre és élettapasztalatra van szükségünk ahhoz, hogy rájöjjünk, milyen fontosak is valójában.

Nem számít, hogy 6 vagy 60 éves az ember, ha egyszer elsajátította a tanulás képességét, szinte bármit képes megtanulni. Nem igazán számít, hogy mi a tanulás tárgya. Ha a tanulás iránti vágy és a kíváncsiság összekapcsolódnak, minden az ember rendelkezésére áll ahhoz, hogy életét csodálatossá és teljessé tegye.

Az angol nyelv Helen Doron metodológiával való oktatása a nyelvtanításon túl igyekszik a ’tanulásról való tanulás’ elképzelését is elültetni, megerősíteni a gyerekekben. A kicsik természetüknél fogva rendkívül kíváncsiak, így a ’tanulásról való tanulás’ olyasvalami, amit szivacsként szívnak magukba. Természetesen, a gyerekek (és akár a felnőttek) tanítása feltétlenül játékos, vidám formában kell, hogy történjen – ez a Helen Doron nyelviskolák egyik legfontosabb különlegessége!