10 tipp arra, hogy a szülők hogyan segítsék gyermeküket a tanulás, fejlődés első éveiben

„Két életre szóló ajándékot tudunk adni gyermekünknek: gyökereket és szárnyakat.”
Hodding Carter

Gyermeke agya legdinamikusabban élete első 6 évében fejlődik. Ez alatt az időszak alatt olyan értékes kapcsolatok alakulnak ki az idegpályák között, melyeknek kialakítására a későbbiek során már soha nem lesz lehetőség. Az idegsejtek és -pályák összekapcsolódását a kisgyermek agyának stimulálásával lehet elérni, mely ingerlés a különböző érzékszerveken keresztül történik.

Az érékszervi ingerlés, melyet gyermekének ad, elősegíti az agy fejlődését.

Olvassa el a „How to Multiply Your Baby’s Intelligence” című (egyelőre csak angol nyelven elérhető) Glenn Doman könyvet, mely klasszikusnak számít a gyermekekkel foglalkozó szakemberek körében.

Segít majd megérteni a gyermekek fejlesztésének miértjeit és hogyanjait. 


A kisgyermekek imádnak tanulni, hiszen a tanulás számukra túlélési eszköz.„Segít majd megérteni a gyermekek fejlesztésének miértjeit és hogyanjait.”2.       Olvassa el a „How to Multiply Your Baby’s Intelligence” című (egyelőre csak angol nyelven elérhető) Glenn Doman könyvet, mely klasszikusnak számít a gyermekekkel foglalkozó szakemberek körében.

Biztosítson gyermeke számára minden lehetőséget az újdonságok felfedezésére, s kísérje magyarázattal felfedezőútján!

Semmi sem bonyolultabb, mint egy nyelv elsajátítása; s mégis, minden gyermek játszi könnyedséggel teszi magáévá anyanyelvét. Ennek oka, hogy a nyelvtanulásra minden gyermek agya hat éves koráig van beprogramozva.

Adjon lehetőséget gyermeke számára, hogy legalább egy második (idegen) nyelvet elsajátítson, hiszen ez nagymértékben növeli agykapacitását, és az új nyelv életre szóló ajándék lesz. Gondoskodjon arról, hogy a nyelvtanulás szisztematikus, de mégis természetes, játékos formában történjen!

A gyerekek annyival többre képesek, mint mi! Vegyen nekik madarakról, bogarakról, virágokról stb. szóló könyveket!

Így, amikor sétálni viszi a gyerekeket, meg tudják nézni a könyvekben milyen virágokat, bogarakat láttak, milyen madarakat hallottak, és így tovább. Mindannyian élvezik majd!

Kapcsolatuk szempontjából, mind rövid, mind hosszútávon fontos, hogy dicsérje gyermekét. A dicséret elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyermekben pozitív énkép alakuljon ki, hogy bátran, bizalommal közelítsen a világhoz. Fontos ahhoz is, hogy tudtára adja, mi az, amit elvár tőle.

Dicsérje meg gyermekét a legapróbb, jól elvégzett dolgokért is.

A gyerekeket a siker motiválja. Tegyen róla, hogy gyermeke érezze sikerét, ha mégoly apró sikerről is van szó.

Az Ön biztatásának és elfogadásának segítségével gyermeke egyre nagyobb dolgokra érzi majd magát képesnek.


Gyermeke világának középpontja nem más, mint Ön. Ahhoz, hogy gyermeke biztonságban érezze magát, elengedhetetlenül fontos, hogy bízni tudjon Önben.

Mindig mondjon igazat gyermekének! Mindig tartsa be ígéreteit!


Semmi sem fontosabb gyermeke érzelmi jólléténél.

Törődjön magával; legyen boldog és kipihent! Ez segít, hogy kiegyensúlyozott legyen, és majd segít gyermekének is, hogy ő is kiegyensúlyozott legyen, és örömtelinek élje meg a mindennapokat.


Egy gyermek első életévei mindennél értékesebbek.

Legyenek együtt a vidámságban, a szeretetben és a tanulásban! Az élet egy tánc; táncoljanak együtt.


Írta: Helen Doron

„Ne korlátozza gyermeke tudását arra, amit Ön elsajátított; hisz Ő már más időben született.”
Rabindranath Tagore